Connectoma

Connexions de la matèria blanca d'un obtingudes amb una tractografia de ressonància magnètica.
Renderització d'un connectoma grupal basat en 20 subjectes. Les fibres anatòmiques que constitueixen l'arquitectura de la matèria blanca del cervell humà es visualitzen codificades per colors mitjançant la direcció de travessa (matografia de direccions xyz a colors RGB respectivament). La visualització de les fibres es va fer mitjançant el programari TrackVis.[1]

Un connectoma[2] és un mapa complet de les connexions neuronals del cervell, i es pot considerar com el seu "diagrama de cablejat". El sistema nerviós d'un organisme està format per neurones que es comuniquen mitjançant sinapsis. Un connectoma es construeix rastrejant la neurona en un sistema nerviós i mapejant on les neurones estan connectades mitjançant sinapsis.

La importància del connectoma prové de la constatació que l'estructura i la funció del cervell humà estan íntimament lligades, a través de múltiples nivells i modes de connectivitat cerebral. Hi ha fortes limitacions naturals sobre les quals les neurones o les poblacions neuronals poden interactuar, o com de fortes o dirigides són les seves interaccions. De fet, la base de la cognició humana es troba en el patró d'interaccions dinàmiques modelades pel connectoma.

Malgrat els mapes estructura-funció tan complexos i variables, el connectoma és una base indispensable per a la interpretació mecanicista de dades cerebrals dinàmiques, des d'enregistraments unicel·lulars fins a una neuroimatge funcional.

  1. «The structural-functional connectome and the default mode network of the human brain». NeuroImage, vol. 102 Pt 1, November 2014, pàg. 142–51. DOI: 10.1016/j.neuroimage.2013.09.069. PMID: 24099851.
  2. «connectoma - Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball | TERMCAT». [Consulta: 15 octubre 2022].

Developed by StudentB